Preskoči na vsebino


Župnija

 

Župnija sv. Egidija leži sredi prelepe pokrajine nedaleč stran od Velenja. Kraj je dobil ime po svojemu zavetniku - sv. Ilj (oz sv. Egidij ali sv. Tilen). Do samega kraja lahko prispemo iz smeri glavne ceste Polzela Velenje oz. z druge strani iz sosednjega kraja Ponikva.

Kraj Šentilj, sestavljen iz zaselkov Arnače, Kote, Laze, Ložnica, Podkraj in Silova, se prvič omenja leta 1261 v zvezi s cerkvijo, ki je tega leta prešla pod patronta gornjegraksih benediktincev. Prej je Št. Ilj spadal pod pražupnijo Škale, ki je nastala že v 10. stoletju.

Naslednja omemba kraja Št. Ilj pri Gradiču (Velenju) je leta 1356 v povezavi ustanavljanjem samostojnih vikariatov. Skozi zgodovino je večkrat omenjen v povezavi s cerkveno reorganizacijo.

Šentilj se tudi ponaša z gradom Švarcenštajn, ki je prvič omenjan leta 1360; pravzaprav pa letnice na grajski kleti pričajo o letu 1076, torej še starejšem poreklu gradu. V 16. stoletju je svetnik deželnega kneza Jurij Trebniški organiziral razpečevalni center za razširjanje Dalmatinove Biblije na Štajerskem.

V času Celjskih grofov je bila celotna dolina deleležna krvnega in finančnega davka, saj so se tu odvijali večji boji za prevlado.

V času Marije Terezije je bilo po rezultatih prvega popisa prebivalcev v Št. Ilju 1009 ljudi.

Leta 1819 je Št. Iilj dobil prvo šolo in Že pred letom 1850 dobil svojo občino (Škale, Velenje, Št. Ilj in Št. Janež).

V drugi polovici 19. stoletja je nastala v Št. Ilju čitalnica, ki je imela (kot tudi druge) velik pomen za dvig narodne in kulturne zavesti. Četa 1882 pa je dobil kraj tudi "Šolsko bukvarno".

15. julija 1907 je med prvimi na tem območju začela v Št. Ilju poslovati hranilnica.

 

Pomembni rojaki

Jernej Voh

* 24. avgust 1844 pri Krulovih v Št. Ilju
+ 20. januar 1916 v Mariboru
Bil je kanonik, škofijski konzularni svetnik, cerkveni zgodovinar, nabožni pisatelj, pesnik in podobno. Ustanovil je tudi Slovensko politično društvo.

Jakob Pirnat
* 20. julij 1847 v Št. Ilju
+ 08. junij 1924 na Gradiču v Št. Ilju
Bil je pravnik in mecen, pomagal je ustanoviti celjsko narodno čitalnico. Znan je tudi zaradi svoje podpore narodno obrambni Družbi Cirila in Metoda.

Marija Stanislava (Frančiška) Voh (sestra Jerneja Voha)

* 03. oktober 1859 v Št. Ilju
+ 30. september 1928 v Mariboru
Bila je vrhovna predstojnica Šolskih sester, ustanoviteljica dekliških šol, prevzela je zavetišče brezposelne in onemogle služkinje. Odprla je 15 redovnih hiš s šolsko vzgojno dejavnostjo.

Dr. Karel Oštir
* 13. oktober 1888 v Št. Ilju
+ 27. december v Ljubljani
Bil je jezikoslovec, strokovnjak evropskega merila, član SAZU, bil je tudi dekan na ljubljanski filozofski fakulteti. Objavil je preko 30 strokovnih razprav ter izdal dve knjigi.

Ivan Dolinšek

* 06. avgust pri Vrbenjaku v Št. Ilju
+19. maj 1974 v Kamnici pri Mariboru
Bil je drevesničar in strokovni pisec. Osnoval je svojo drevesnico in v njej gojil sadje po novih metodah, zaradi česar je postal zelo iskan. Pisal je v strokovnih revijah in izdal brošuro Moj sadni vrt.

Anton Jelen
* 04. januar 1907 na Klemšetovi domačiji v Št. Ilju
+ 17. oktober 1992 na domu v Št. Ilju
Bil je drevesničar in pisatelj. V Šentilju in drugje je gojil drevje, trsje in vrtnice. Objavljal je sadjarske nasvete in kratke zgodbe iz kmečkega življenja. Napisal je tudi dve dramski igri, o življenju v Šentilju, ki sta bili uprizorjeni.
Znana knjiga: Moj križev pot.

Marija Brenčič - Jelen

* 28. januar 1919 v Podlipi pri Vrhniki
+ 21. marec 2000 na domu v Št. Ilju
Bila je pesnica in pisateljica, žena Antona Jelena. Izdala je pet pesniških zbirk. Pisala je tudi radijske igre in črtice. Objavljala je v Kmečkem glasu in pripravila več literarnih večerov.
Znani knjigi: Sedem ključavnic, Naših njiv nihče več ne orje.

Lokacija:
Print Friendly and PDF